Eplet Juice Factory

Eplet is a combined hostel and small scale juice producer. We get half our income from guests and half from our juice products.

We press various fruits and berries during the year. Most of the berries we grow ourselves, most of the fruits we buy. Blueberries we pick wild in the forests.

When the weather is good in october the fruit pressing is a highlight of the year. We mix 3 different types of apples to make the best juice possible.

Fruits and Berries

During July and august we are picking raspberries in the Eplet garden. The are all pressed and turned into our very popular Raspberry Nectar.

In late august/ early september we go into the forests and pick hundreds of kilos of blueberries. This is real physical work, but a great experience for everybody. We often have guests joining us for a day or two.

We need a lot of hands during the summer season. If you would like to be part of the Eplet dreamteam and live in Solvorn for some summer months contact us at post@eplet.no half a year in advance.

Juice Production

Raspberries, Blackcurrants and blueberries are all pressed the same day as they are picked. They are ripe in august, which is the busiest month for us. Pears and apples are pressed in autumn when the hostel is closed.

We press a total of 3000 kgs of berries and 15000 kgs of fruits each year. The work is very manual. Blackcurrants and Blueberries are grinded on a grape grinder before being squeezed on the pack press.

Once the juice is pasteurized it is tapped directly on 0,33 l bottles and 3 and 5 liter bag-in-box.

Where to Buy

We sell most of our products in the inner Sognefjord region. We also sell to Bergen. Eplet products can be bought:

1. Eplet Reception. Open 08:30 to 22:00, 1st May to 1st November.

2. Hotel. Walaker Hotel, Solvorn

3. Shops in the region. Meny Sogndal, Spar Hafslo, Spar Gaupne, Joker Luster, Spar Jølstraholmen, Bakar Jon

4. Cafes in the region. Kafe Krydder, Dampskipskaia, Hodlekve skisenter, Lustrabui Sogndal, Lustrabui Luster, Smak av Sogn Lærdal, Bryggehuset, Lustraporten, Bremuseet i Fjærland, Frisørstova Årdal, Mariannes bakeri Aurland.

5. Cafes in Bergen. Colonialen, Landmark, Cafe Blom, Chillout

6. Other places. Smak i Lom, Brimisæter, Saga souvenirs in Flåm, Frisørstova Årdal

Kjøpe Jus?

Eplet er et kombinert hostel og mosteri i Solvorn, indre Sogn. Vi har 3500 gjester i året og tapper ca. presser ca. 12.000 liter jus i året. Det gir levebrød for Agnethe og Trond Henrik, samt arbeid til 3-4 ungdommer som hjelper oss om sommeren.

Jusen består 100 % av frukt og bær fra Luster og Sogndal kommune, dyrket opptil 25 km fra Eplet. Bringebærene dyrker vi 80 % selv, resten kjøper vi i lokalt. Solbærene dyrker vi selv, og blåbærene plukker vi i skogen. I nektaren kommer vann fra offentlig vannforsyning på Hafslo og sukker fra Danmark. Alt blir presset på Eplet.

Alt av solbær, blåbær og pærer, samt 50-80 % av epler og bringebær er usprøytet. Det er vanskelig å få tak i mer usprøytet bringebær, og for å få verdens beste smak inneholder eplejusen en tredel konvensjonelt dyrket Gravenstein fra Sogndal. Råvarene utgjør en stor kostnad i produksjonen, emballasjen er enkel.

Vi leverer i Sogndal hver mandag og i Gaupne ca. 2 ganger i måneden. Hver høst har vi også privatlevering i Bergen og Oslo. I mer enn 15 år har vi levert jus rett på døra til små og store familier. Ønsker du å stå på en epostliste for direktelevering er det bare å ta kontakt.

Vi foretrekker forespørsel og bestilling på e-post;
post@eplet.no

Telefon: 41649469

Agnethe & Trond Henrik på Eplet